Tisková zpráva Společnosti učitelů ČJL – PROHLÁŠENÍ K ÚSTNÍM MATURITÁM: TŘINÁCT LET LIKVIDUJEME LITERÁRNÍ POVĚDOMÍ NAŠICH STUDENTŮ

Jsme češtináři, kteří zažili selekci literatury ve školách před rokem 1989. Věřili jsme, že po pádu totality ukážeme studentům všechny texty, které nás formovaly, včetně těch dříve cenzurovaných, a že k tomu budeme moci volit neotřelé cesty. A nemohli jsme si stěžovat na nezájem, naši studenti nosili k maturitám pětistránkové seznamy přečtených knih a byli schopni přemýšlet v souvislostech.

V roce 2011 do škol vkročila státní maturita, donutila češtináře osekat literaturu do seznamů a studentům přikázala vybrat si z nich směšných dvacet (ve vyšší úrovni třicet) textů k rozborům. Až do roku 2014 mohli učitelé tvořit seznamy pro jednotlivé třídy a měnit je, ale v roce 2015 ředitelé poprvé schvalovali školní seznamy maturitní četby, které se mnohde časem zakonzervovaly do téměř neměnných dokumentů. Postupně se v nich usazovaly stále ty samé, pokud možno tenké knihy a vytvořila se nová „povinná četba“. Její rozbory kolují na internetu, a dokonce se s nimi obchoduje. I studenti, kteří ještě čtou, je používají, aby nevynechali nějaký formální detail (třeba lyrický subjekt u Máje či novelu u Babičky). Mnoho autorů a textů zmizelo z jejich povědomí a literatura se opět stala neoblíbeným předmětem, neboť maturita hodiny češtiny velmi ovlivňuje.

Ačkoli nástup státních maturit provázela velká vlna češtinářských protestů a ústní maturita se spolu se slohy vrátila v roce 2020 zase v rukou škol, mnozí šéfové češtinářů odmítají měnit seznamy četby a dál vyžadují formální analýzy textu. Změnu může přinést pouze novela zákona, která nebude diktovat systém ústní maturity z češtiny. Potom snad češtináři vytvoří modely zkoušek, jež nebudou postavené na seznamech a formě a budou v mladých lidech podporovat zájem i o literaturu, s níž se setkají ve škole.

Žádáme akademiky, novináře i politiky, aby problému věnovali pozornost. Pro nás i pro maturanty je nepříjemnou realitou, ubližuje studentům, učitelům, literárním dílům i jejich autorům.

AKTUÁLNÍ POZNÁMKA:

Současně se chceme důrazně ohradit proti nápadu Ministerstva financí ČR, který zazněl v Událostech 30. 4. 2023 – navýšit v úvazcích učitelů přímou pedagogickou činnost. My češtináři pracujeme často výrazně nad rámec povinností, naše přípravy, opravy, maturitní administrativa a další práce pro studenty vyžadují velké množství času a vyšší týdenní příděly hodin by pro nás byly likvidační.

Takový signál mohl vyslat jen někdo, kdo školství vůbec nerozumí. Děkujeme za pochopení.

Lenka Dohnalová, předsedkyně SUČJL      tel: 736221840      mail: dohnalenka@email.cz

Veronika Valíková, tisková mluvčí SUČJ     tel: 724843356    mail: ver.valikova@seznam.cz

Stáhněte si tuto tiskovovou zprávu Společnosti učitelů ČJL ve formátu PDF »